A templomunk felújítását 2021-2022 között a Magyar Kormány támogatta!


BGA Logo

 

RENDELET A 2020 HÚSVÉTI ÜNNEPEKHEZ

E-mail Nyomtatás

SZENTSZÉK ÉS PÜSPÖKI RENDELET A HÚSVÉTI ÜNNEPEK MEGÜNNEPLÉSÉVEL KAPCSOLATBAN

 

Kedves testvérek!

A Szlovákia püspökei úgy döntöttek, hogy tekintettel a változatlan tovább tartó rendezvények tiltása végett, amelyeket közigazgatási intézmények rendeltek el, továbbra is visszavonásig érvényben marad az a határozat, hogy elmaradnak a nyilvános szertartások (TK KBS). Ebben az értelemben a Húsvéti szertartásoknak megünneplése a mi plébánia területünkön is csak magánúton, nyilvánosság nélkül lesz megtartva (csak pap és szükséges asszisztencia), mivel ezeket a szertartásokat nem csak székesegyházban, de plébánia templomban is kell végezni. Ajánlatos, hogy a hívők lelkileg (ill. az elektronikus médiák segítségével) bekapcsolódjanak otthon a Húsvét megünnepléséhez. Ahogy a múlt heti elmélkedésben írtam, szentmise kínálat tévében, rádióban vagy interneten igen gazdag. Mivel azonban Húsvét a keresztények legnagyobb ünnepe és a Szentatya a kivételes Urbi et Orbi áldás prédikációban megemlítette, hogy ebben a helyzetben nem mehet mindenki a saját útján, de csak közösen, szeretném én is kikérni a véleményüket, lenne e érdeklődés átélni a húsvéti szertartásokat otthon egyesülve lelkileg, elektronikus médiák által a plébánia közösségben? Megkérem, hogy a véleményüket írják meg az üzenetbe. Köszönöm.

Következő kérdés, amelyet feltesz nem egy hívő, mi lesz a szentgyónásokkal? Az esperesek döntése alapján utasítást kaptunk, hogy idén nem lehet un. közös nagygyónásokat kiszolgáltatni. Mint papok azonban, ahhoz voltunk buzdítva, hogy individuálisan, betartván a COVID-19-el kapcsolatos higiéniai rendeleteket, gyóntassunk, ha lesz rá igény. Mivel azonban az „otthon maradás” elv kulcsos a hívők számára is, ahhoz vagyunk buzdítva, hogy gyakrabban ébresszünk magunkban tökéletes bánatot, amely Isten iránti szeretetből ered, egybekötve azzal az erős elhatározással, hogy amikor lehetőség adatik bűnbánati szentséghez járulunk. Olyan tervem volt, hogy ezekben a napokban a plébánia kertjében gyóntatnák, ahol lehetőség lenne a szentáldozáshoz is. A nem kedvező időjárás előrejelzés szerint ez azonban nem megvalósítható. Azonban, az aki szeretne szentgyónáshoz és szentáldozáshoz járulni, felveheti velem a kapcsolatot 0903174933 telefonszámon, vagy írjon üzenetet, e-mailt. Ha az időjárás változik, fogok gyóntatni a plébániai kertben, amiről fogom tájékoztatni a híveket. Ami a betegek gyóntatását illeti a húsvéti ünnepek előtt, a következő utasítást kaptunk: hagyományos betegeket gyóntatása otthon első pénteken és Húsvét előtt ebben a különleges időben elmarad. Ha azonban, valamelyik betegnek az egészségi állapot rosszabbodna, vagy halál veszélyében lenne és az ő állapota nem a COVID-19-es vírus kapcsolatban van, szintén felhívhatnak a hozzátartozók. Persze itt is be kell tartani a higiéniai rendeleteket.

Végül, a püspök atyák rendeléséből, hogy visszavonásig elmaradnak a nyilvános szertartások, ahhoz voltunk buzdítva, hogy tovább szolgáljuk szentmiséket, persze hívek nélkül a bejelentett szándékokra, mivel nem tudjuk, meddig fog ez a helyzet tartani. Ezért ebben az időben fel lesznek szólítva azok a hívek, akik írattak szándékokat erre a félévre, illetve maguk is jelezhetnek, vajon akarják-e ilyen körülmények között, hogy el legyen végezve szentmise a szándékukra. A szentmise azon a napon és hagyományos órában lesz, ahogy beírták. Így lehet otthonaikban legalább lelkileg csatlakozni és imádkozni.

Köszönöm a megértésüket és kívánok sok türelmet, erőt, egészséget és Isten áldását ezekbe a Húsvétra való előkészület napokba, amelyeket új, nem hagyományos módon fogjuk ünnepelni. Szolgáljanak azonban ahhoz, hogy átértékeljük a mi kapcsolatunkat Istennel és kilépjünk a mi hagyományos és szokásos hitvallásunkból, amely néha ellopja lelkünkből az őszinteséget, élénkséget és hitelességet Krisztusba vetett hitünk megéléséből.

 

Csábító

Mária Légió

ELÉRHETŐSÉGEK

Római Katolikus Egyházközség - Csáb
Petőfi utca 31
991 25 Csáb, Szlovákia

Telefon: +421 47 882148
Mobil: +421 903 174933
e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Bank számlaszám: SK27 0200 0000 0037 5680 6454

PARTNEREK